jQuery aslında nedir? Günlük hayatta karşımıza çıkıyor mu? Ne işe yarıyor? Haydi gelin hep beraber öğrenelim!
jQuery Nedir?
HTML belgelerin idaresinde, web site animasyonlarının oluşturulmasında, etkileşimli web sayfaların hazırlanmasında kullanılan az kod ile daha efektif, süratli, şık, kumpaslı ve daha çok işlerin yapılmasını web etkileşimi sağlayan Java Script kütüphanesidir.
jQuery Nasıl Kullanılır?
Birer javascript dosyası olduğu için kendi sitesi olan jquery.com’dan direkt olarak indirip kullanabilirsiniz. jQuery dosya uzantısı sonu hep " min.js veya .js " ile bitmektedir, Fakat öncelik olarak HTML - PHP - CSS bilginiz olması gerekmektedir. Eğer bunları biliyorsanız var olan projenize şu kodları yazarak jQuery aktif hale getirebilirsiniz ;
Kod:
<head>
<script src="https://code.jquery.com/jquery-2.0.2.min.js"></script>
</head>
Peki ya jQuery Söz Dizimleri Ne Anlama Geliyor?
1) $(This).hide () = Geçerli olan elementi gizlemeye yarar.
2) $(“P”) Gizlemek () = Bütün var olan <p> elemanlarını gizlemeye yarar.
3) $(“Test“) Gizlemek () Class = ”test” ile diğer tüm öğeleri gizlemeye yarar.
4) $(“# Test”) Gizlemek () id = “test” ile var olan elementi gizlemeye yarar.
İsterseniz gelin bir de ufak örnek yapalım! Bir uyarı mesajı olarak ekrana yazı yazdıracağız mesela ben " WebDiyo.com" yazdırmak istiyorum siz istediğinizi yazdırabilirsiniz.
Örnek :
Daha sonrasında ise HTML kodu yazacağız ki kodumuz devreye girsin ve bize yazdığımız mesajı iletsin ben " Tıkla " diyeceğim siz yine istediğinizi diyebilirsiniz bu yaptığımız şey javascript olarak uyarı olarak mesajımızı hazırladık şimdi ise HTML kodlarımız ile buton oluşturacağız ki üstüne tıkladığımız da java script kodumuz çalışsın.
Örnek :
Yazdıktan evet butonumuz ve mesajımız hazır!
1) $(This).hide () = Geçerli olan elementi gizlemeye yarar.
2) $(“P”) Gizlemek () = Bütün var olan <p> elemanlarını gizlemeye yarar.
3) $(“Test“) Gizlemek () Class = ”test” ile diğer tüm öğeleri gizlemeye yarar.
4) $(“# Test”) Gizlemek () id = “test” ile var olan elementi gizlemeye yarar.
İsterseniz gelin bir de ufak örnek yapalım! Bir uyarı mesajı olarak ekrana yazı yazdıracağız mesela ben " WebDiyo.com" yazdırmak istiyorum siz istediğinizi yazdırabilirsiniz.
Örnek :
Kod:
$("#buton").click(isyap)
function isyap() { alert ('WebDiyo.com');
}
Daha sonrasında ise HTML kodu yazacağız ki kodumuz devreye girsin ve bize yazdığımız mesajı iletsin ben " Tıkla " diyeceğim siz yine istediğinizi diyebilirsiniz bu yaptığımız şey javascript olarak uyarı olarak mesajımızı hazırladık şimdi ise HTML kodlarımız ile buton oluşturacağız ki üstüne tıkladığımız da java script kodumuz çalışsın.
Örnek :
Kod:
<button id="buton">Tıkla</button>