Eğitim kurumları nezdinde öğretmen ne kadar önemli görülüyorsa öğretmenler arasında da mesleki gelişim o denli önemli bir öge olarak görülür. Öğretmenleri hem okul içinde hem de okul dışında takviye etmek için mesleki gelişim faaliyetleri yürütülmektedir. Öğretmenleri bir hayli destekleyici olarak görülen bu husus, değer ve tutumları konusunda da onlara acayip bir katkı sağlar.
Öğretmenlerin etkin ve güçlü öğrenme metotlarını öğrenerek bunları öğrenciler üzerinde uygulaması son derece hoşa giden ve desteklenen bir durumdur. Bu sayede, sonrasında türlü mesleklerin sahibi olacak bireyler, hayatları namına somut ve büyük adımlar atmayı başarırlar. Öğrenme metotları konusunda kendini geliştiren bireyler yetiştirmek; toplum adına da büyük işlere imza atıldığının göstergesidir.
Öğretmenler İçin Mesleki Gelişim Aşamaları Nelerdir?
Öğretmenlerin mesleki gelişimleri için çeşitli aşamaları tamamlamaları gerekir. Bilhassa Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatı doğrultusunda belirli eğitimler üzerinden desteklenen mühim mesleki gelişim çalışmaları yapılır. Hizmet içi eğitim de dahil olmak üzere öğretmen eğitimi aşamaları şunlardır:
· Göreve ilk defa atanan öğretmenler için adaylık eğitimi
· Uzman eğitimcilerin eğitimleri
· Mesleki ve kişisel eğitimler
· Alan değişikliği gerçekleştiren öğretmenlerin intibak eğitimleri
· Bilgilendirme maksatlı sempozyum, konferans veya forum türünde eğitimler
· Yükseköğretim kurumları kapsamında yapılan iş birlikleriyle öğretmenler için düzenlenmekte olan özel eğitimlerdir.
Tüm bu eğitimler amacına uygun şekilde yürütülmekte olup öğretmenlerin mesleki gelişimleri epeyce önemsenmektedir.