- Sulu sistemler
- Köpüklü sistemler
- Gazlı sistemler
Eğer yangın suyla söndürülemeyecek gibiyse gazlı sistemler kullanılır. Yangına sebep olan maddeye göre farklı yangın çeşitleri vardır ve A, B ve C olarak sınıflandırılırlar. Yangın söndürme sistemleri önceden planlanmalıdır.
Yangın Söndürme Tüpü
Yangın tüpleri içerisinde özel bir madde barındırır ve bu madde sayesinde ısının oksijenle bağlantısını keserek yangını durdururlar. Yangın söndürme araçlarından en çok kullanılan bir ekipman olan tüpler kullanıldıkları alana göre farklı boyutlarda olurlar.
Yangına ilk müdahaleyi yaptıklarında yangının büyümesini engellerler. Bir alanda hangi maddelerin yangın çıkarabilme riski olduğuna bakılarak tüplerin içerisindeki madde belirlenir.
Kuru kimyevi tozlar tüm yangın tiplerinde kullanılabilen bir maddedir. Yalnızca metal ile elektrik kaynaklı yangınlarda kullanılamazlar. Oksijenle bağlantı kesildikten sonra kontrol edilerek kesinliği ölçülmelidir. Katı madde yangınları ile sıvı madde yangınları için ise köpüklü söndürücüler kullanılır. Köpüklü söndürücülerin temizliği oldukça kolay yapılır.
Yangın Söndürme Yöntemleri
Yangının cinsine göre farklı yangın söndürme yöntemleri vardır. Kuru kimyevi tozlu, gazlı, sulu, köpüklü ve davlumbaz sistemler alana ve yangın çıkarabilecek maddelere göre tercih edilirler.
Tüm söndürme sistemlerindeki amaç ısıyla oksijen arasındaki bağı kesmektir. Gazlı sistemler bu işlemi ısıyla oksijenin arasına gaz madde püskürterek yaparlar. Sulu sistemler yanan maddeyi soğutmayı hedefler.
Sulu sistem kullanıldığında yangın büyümüş ve kurtarılabilecek materyal sayısının çok az ihtimal olacağı durumların yaşanmış olması gerekir. Yangın oluşup sonrasında söndüğünde yine ortamı iyice ısıtmak için de sulu sistemler kullanılırlar.
Yangın söndürme kullanılan alanın büyüklüğüne, yanıcı maddelerin cinsine göre farklı içeriklere sahip olan etkili sistemlerden oluşur.
Daha fazla detay için -> https://www.normteknik.com.tr/