Kooperatifler, ortakların belirli olarak görülen ekonomik menfaatlerini ve bilhassa meslek ya da geçimlerine ait gereksinimlerini parasal ve iş gücü destekleriyle karşılıklı yardım, kefalet ve dayanışma yoluyla sağlayıp korumak maksadıyla tüzel ve gerçek kişiler arasında kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayedar ortaklıklardır. Kooperatif şirket kurmak, şahıs şirketi ya da sermaye şirketi gibi değerlendirilmemekle beraber kooperatif şirketi de diğer şirketler gibi bir ticari şirket türüdür.
Kooperatif şirket kurmak, özel türleri saklı tutulmak kaydıyla en az yedi ortakla gerçekleştirilir. Her ortak minimum bir, maksimum beş bin pay taahhüt eder. Bir ortaklık payının karşılığı, 100 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Kooperatiflerde İşleyiş Nasıldır?Ana sözleşmede hüküm koyulması şartıyla, kooperatif alacaklılarına mukabil ortakların ikinci dereceden sınırsız mesul olacağı veya taahhüt ettikleri sermaye payından fazla belirli bir miktara kadar sınırlı sorumlu tutulacağı karar altına alınabilir.
Genel kurul tarafından minimum bir yıl için, kooperatifin denetleme organı olarak bir veya daha fazla denetçi seçimi yapılır. Denetçilerin, yönetim kurulu üyesi için gerek şartları haiz olması gerekir. Kooperatif genel kuruluna, genel kuruldan üç ay öncesinde ortak olmayanların dışında tüm ortaklar özgürce katılabilir. Yapı kooperatiflerinde ise böyle bir şart aranmaz.
Kooperatif şirket kurmak için gerekli tüm şartlar eksiksiz ve mevzuata uygun şekilde yerine getirildiği takdirde, kooperatif kurulumu tamamlanmış olur.