Reklam gösterimini engelleyici yazılım kullandığınızı görüyoruz.
Sitemizin ayakta kalıp sizlere hizmet edebilmek için en büyük gelir kaynağı sayfamızda gösterilen reklamlardır.
Reklam gösterimde bizim sayfamıza ayrıcalık tanıyarak ayakta kalmamıza destek olmak ister misiniz ?

Kediler Kısırlaştırılmalı mıdır?

Konu

#1
Herkese merhabalar. Sevimli mi sevimli bir erkek kedim var. Onu evladım gibi seviyorum. Onun için her şeyin en güzeli olsun istiyorum, ona hiç zarar gelmesin. Bir hayvan sahibi olanların bu hissettiklerimi çok rahat anlayabileceklerini düşünüyorum. Asıl soruma gelecek olursak, kedim şuan kızgınlık döneminde. Ne yapacağım bilmiyorum. Kısırlaştırmak istemiyordum fakat internetten araştırdığımda aslında bunun kediler için yararlı bir şey olduğunu anladım. Ama tabi acı çeker mi diye düşünmeden edemiyorum. kediler kaç yıl yaşar bilmem ama uzun yaşaması için kısırlaştırmam gerekiyorsa kısırlaştırırım. Bu konuda internette yazanlar dışında sizden de yorum bekliyorum. Ben yine de beğendiğim ve bana mantıklı gelen bir yazıyı sizlerle de paylaşıyorum. Yorumlarınız benim için çok önemli, teşekkürler şimdiden.
Kedilerde aile kavramı yoktur. Bu nedenle kendi doğurduğu erkek kedi ile bile çiftleşebilirler. Doğurdukları ilk anda içgüdüsel olarak yavrularını koruyup beslese de, yavrular sütten kesildikleri anda onlarla ilgilenmeyi bırakırlar. Bu nedenle kedi kısırlaştırma operasyonları uygulanmaktadır. Birçok hayvan sever bu duruma karşı çıkmaktadır. Ancak, kedi kısırlaştırma operasyonunun kediler için çok sağlıklı bir şey olduğu bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

Kedi Kısırlaştırma
Kedilerin Kısırlaştırılması ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Kedilerde aile kavramı yoktur. Bu nedenle kendi doğurduğu erkek kedi ile bile çiftleşebilirler. Doğurdukları ilk anda içgüdüsel olarak yavrularını koruyup beslese de, yavrular sütten kesildikleri anda onlarla ilgilenmeyi bırakırlar. Bu nedenle kedi kısırlaştırma operasyonları uygulanmaktadır. Birçok hayvan sever bu duruma karşı çıkmaktadır. Ancak, kedi kısırlaştırma operasyonunun kediler için çok sağlıklı bir şey olduğu bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır.
Kedilerin sahipleri, onların da cinsel yaşamlarının olmaları gerektiğini ve bunu elinden almak istemediklerini söylerler. Ancak kedilerde aşk kavramı yoktur. Sadece seksüel hormonlarının etkisi ile üreme isteği duyarlar. Ancak kedilerin anne, baba, çocuk, kardeş kavramı taşımamalarından dolayı, her kedi için kedi kısırlaştırma işlemi önerilmektedir. Kedi sahiplerinin bu konuda karar vermeden önce çok iyi bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Kedi Kısırlaştırma
Kedi kısırlaştırma yönteminde, anestezi altında kedilerin üreme yeteneği operatif yöntemler ile sonlandırılmaktadır. Bu ameliyat ile erkek kedinin testisleri, dişi kedinin de rahmi ve yumurtalıkları alınmaktadır. Yapılan kedi kısırlaştırma operasyonu kalıcı, en kısa sürede sonuç veren ve geri dönüşü olmayan bir operasyondur. Bu nedenle, kedi sahiplerinin operasyon öncesinde kesin karar vermiş olmaları önemlidir.
Kedi kısırlaştırma için iki ayrı yöntem vardır ve hangi yöntem uygun görülür ise o tercih edilir. Kısırlaştırma sadece kedilerin üreme imkânlarını ellerinden almak değildir. Uygulanan kedi kısırlaştırma operasyonu, bütün kedilerin sağlıklı bir gelecek yaşamaları için gereklidir ve bu gerekliliğin nedenleri bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
Kedilerin cinsine göre kısırlaştırılma zamanları farklıdır. Çünkü erkek kediler ile dişi kedilerin cinsel olgunluğa erişme zamanları birbirinden farklıdır. Cinsel anlamda olgunluk döneminde cinsiyet ile beraber kilo, mevsim, beslenme ve de tüy yapısı gibi birçok faktörün etkisi vardır. Her ikisi de 6 aya gelmiş olan iki tane dişi kediden iyi beslenen ve yavruluk döneminde çok önemli bir hastalık geçirmemiş olan 2 kg ile daha üstü kiloya sahip kedi, cinsel olgunluğa erişmektedir. Bu nedenle 6 ayını tamamlayan ve 2, 5 kilo üstüne çıkmış olan kediler genellikle kedi kısırlaştırması için uygundur.
Bu esnada, veterinerin yaptığı kontrollere göre kedinin yapısı belirlenerek daha erkende kedi kısırlaştırma operasyonu yaptırılabilir. Kediler cinsel olgunluk dönemine girdiklerinde hareketleri ile bu durumu belli ederler. Kediler bu dönemde daha farklı miyavlamaya başlarlar. Sahiplerine daha yakın olurlar ve sürekli sevgi istiyormuş gibi yanaşırlar. Sırt kısmını kamburlaştırarak arka kısmını havaya kaldırırlar. Ayrıca günlük idrar sayısında da artış görülür.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma
Erkek kedilerde görülen kızgınlık dönemi, doğumundan 8 ile 10 ay sonra görülmeye başlamaktadır. Kızgınlık dönemine giren erkeklerin davranışlarında görülen değişiklikler ile onların kızgınlık dönemleri anlaşılabilmektedir. Erkek kedilerin geneli, kızgınlık dönemine girdikten sonra kısırlaştırılabilirler. Ancak böbrek hastalıklarına yakalanma ihtimallerinin azaltılması için 15 – 18 aya gelene kadar kısırlaştırma için beklenilmesi önerilir.
Kısırlaştırma işleminde, erkek kedinin yumurtalıkları kesilerek alınır ve kordonları bağlanır. Erkeklerde uygulanan kedi kısırlaştırma operasyonu, dişilerde uygulanana göre daha basittir ve daha kısa sürmektedir. Operasyon sonrası dikiş bile atılmamaktadır.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma
Dişi kediler, 5 aylık olana kadar yavru sayılmaktadır. Ergenliğe de bu aydan sonra girmeye başlarlar. Dişi kediler kısırlaştırılmak istediklerinde seçilebilecek en ideal dönem, kızgınlık dönemi öncesi ve özelikle doğum yapmadan önceki dönemdir. Çiftleşmesi istenmeyen dişi kedilerin kısırlaştırılması, verilebilecek en doğru karardır. Özellikle de kedinin sağlığı için bu operasyonun yapılması önemlidir. Operasyon öncesinde veteriner, kedinin kızgınlık döneminde olup olmadığını inceler. Kızgınlık döneminde olmadığı belirlenen kediye kedi kısırlaştırma operasyonu için hazırlıklara başlar. Operasyondan sonra kediler ne yer diyecek olursanız bunu veterininize danışmalısınız.
Dişi kedilerde kedi kısırlaştırma operasyonu daha zor ve daha uzun sürer. Çünkü dişi kedilerin yumurtalıklarının ve rahminin tamamının alınması gerekmektedir. Sadece rahmin alınması, kedinin doğum yapmasını engeller. Ancak kalan yumurtalıklar tekrar kızgınlık dönemine girmesine neden olur.

Kedileri Kısırlaştırmanın Faydaları
Kedilerde uygulanan kısırlaştırma operasyonunun faydaları şunlardır:
Kediler kızgınlık belirtileri göstermez.
Eşleşme isteğine bağlı olarak gelişen bazı problemler ortadan kalkar.
Meme tümörü, rahim ve yumurtalık kanseri gibi ciddi hastalıkların riskleri azaltılmış olur.
Plansız kedi yavrularının önüne geçilmiş olur.
Kedilerin daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı olmaları sağlanır.
Testis kanseri riski ortadan kaldırılmış olur.
Prostat sorunu ortadan kaldırılmış olur.

kaynak: miyhav.com


Cevapla


Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Kediler ve köpekler bir arada yaşayabilir mi? livacan 0 31 18-08-2021, Saat: 12:36
Son Yorum: livacan
Kediler Covid 19'a Köpeklerden Daha Savunmasız livacan 0 183 26-07-2021, Saat: 10:51
Son Yorum: livacan
Kediler Nasıl Yıkanır livacan 0 234 23-06-2021, Saat: 10:11
Son Yorum: livacan
Kediler Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler livacan 0 253 21-04-2021, Saat: 13:05
Son Yorum: livacan
Süt Kediler için Zararlı mıdır livacan 0 258 06-02-2021, Saat: 23:32
Son Yorum: livacan

Task