Bu yazımda son dönemde dünya genelinde en çok ihtiyaç duyulan ve buna bağlı olarak en çok para kazandıran programlama dillerinden bahsedeceğim. Burada oluşturulan sıralama 2014 yılı içerisinde dünya genelinde şirketlerin yazılım kategorisinde ihtiyaç duydukları iş pozisyonları dikkate alınarak hazırlanmıştır.
1-) Java:
Java sınıf tabanlı, açık kaynak kodlu, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Sun Microsystems tarafından 1995 yılında ilk sürümü piyasaya sunulmuş, bir kere yaz her yerde çalıştır sloganıyla hızla büyümüştür. Daha sonra Oracle firması tarafından satın alınmış ve günümüze kadar popülerliği korumuştur. Java ile masaüstü ve web tabanlı uygulamalar ile android tabanlı mobile uygulamalar geliştirilmektedir.
2-) C/C++:
C programlama dili hemen hemen herkesin adını mutlaka bir kez olsun duyduğu 70’li yıllarda geliştirilmiş bir programlama dilidir. Sonraki yıllarda nesne tabanlı program geliştirmeye imkan sağlayan değişikliklerle birlikte C++ adını almıştır. Günümüzde yüksek performanslı sunucu ve istemci uygulamaları geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.
3-) Php:
Php aslına bakılırsa tam anlamıyla bir programlama dili değildir. Php sunucu taraflı çalışan, web tabanlı, açık kaynak bir script dilidir. Günümüzde dinamik web sayfası denildiğinde akla gelen ilk şey muhakkak php’dir. WordPress, Joomla, vBullettin, phpBB gibi içerik yönetim sistemlerinin altyapısını oluşturur.
4-) Objective-C:
C programlama dilinin nesne tabanlı, yansımalı olarak geliştirilmiş bir türevidir. Günümüzde özellikle Iphone’larda kullanılan IOS ve Apple’in MacOS işletim sistemi için uygulama geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.
5-) C#:
Microsoft firmasının özellikle Java dili ile rekabet edebilmek için geliştirdiği nesne tabanlı, çok yönlü programla dilidir. Ülkemizde Windows tabanlı uygulama geliştirmek için en çok tercih edilen dil olmasına rağmen, dünya geneline bakıldığında en çok ihtiyaç duyulan beşinci dildir. Visual Studio IDE ile çok etkin ve hızlı yazılım geliştirme imkanı sunmaktadır.
6-) Ruby:
Ruby son iki yıl içerisinde hızla sıralamada yükselmiş dinamik, açık kaynak kodlu, basitlik ve üretkenliği temel alan bir dildir. Özellikle web tabanlı ve mobile uygulama geliştirmek için kullanılmaktadır.
7-) Python:
Özellikle ruby ile birlikte öğrenilmesi kolay, basit bir söz dizimine sahip, web site ve mobile uygulama geliştirmek için kullanılan sunucu taraflı, yüksek seviyeli bir betik dilidir.
8-) Javascript:
Netscape firması tarafından geliştirilen istemci taraflı, asenkron olarak çalışan bir script dilidir. Web sayfalarında sunucudan bağımsız olarak dinamik içerik oluşturmak ve mobile uygulamalarda tercihen kullanılmaktadır.
9-) Sql:
Türkçe yapısal sorgulama dili anlamına gelen sql, veritabanını içerisinde ki verilerin yönetilmesini ve sorgulanmasını sağlamak ve VTYS(Veritabanı Yönetim Sistemi) ile ilgili işlemleri gerçekleştirmek için kullanılan bir dildir.
10-) Actionscript:
Macromedia tarafından geliştirilmiş web animasyonlarının oluşturulması için kullanılan betik dilidir. Web tabanlı oyunlarda ve mobil uygulamalarda kullanılmaktadır.
Listemiz burada sona eriyor. Genel olarak durumu ele aldığımızda net bir şekilde şu programlama dili daha fazla para kazandırır diyebilmemiz mümkün olmamaktadır. Yazılım da diğer birçok ürün ve hizmet gibi demografik yapıdan, kültür ve alışkanlıklardan, eğitim seviyesinden ve kalkınmışlık seviyesinden doğrudan etkilenmektedir. Örneğin Kuzey Amerika’da en çok iOS işletim sistemli akıllı telefon ve tablet kullanıldığı için Objective C yazılımına olan ihtiyaç fazlayken, Android işletim sisteminin daha fazla tercih edildiği Asya ve Arap ülkelerinde Java dili bilen yazılımcılara daha fazla gereksinim duyulmaktadır. Başka bir örnek verecek olursak Avustralya’da Ruby yazılımı çok daha değerliyken Avrupa’da bu yazılımı bilen çok az yazılımcı vardır.
En popüler, en çok ihtiyaç duyulan ve iş açığı fazla olan PHP, Java ve türevi yazılımlar daha az popüler olan ve daha az iş açığı olan diğer yazılımlardan üstündür ya da çok daha fazla para kazandırır diyebilmek mümkün değildir. Aslında bir yazılımcını böyle bir algıya sahip olması da son derece yanlıştır. Yazılımlara olan ihtiyaç anlık veya dönemsel ihtiyaçlara göre değişebilmektedir.