Üniversite tercih dönemleri geldiğinde, birçok kişiden mesaj alıyorum. Gençler bana puanlarını ve sıralamalarını söyledikten sonra, genelde şu soruyu soruyorlar, “siz olsanız hangi üniversiteyi yazardınız?” Tabi bu soruyu sordukları sırada, birkaç üniversite ismi de söylemiş oluyorlar. Ben seçim yaparken, üniversitelerin isminden ziyade, onların belirli özelliklerine bakacağımı söylüyorum. Bu özellikleri sizler için de yineleyeyim.
- İlk olarak, bölüm istediğim bölüm mü?
- Üniversitenin imkanları nasıl, aynı bölüm diğer üniversitelerde nasıl ve hatta diğer ülkelerde bu bölüm nasıl? Yani bir karşılaştırmaya giderim. Bunun için biraz araştırma gerekli.
- Tercih ettiğim/edeceğim üniversitenin kütüphanesi nasıl, kaynakları ne durumda ve sistemi nasıl işliyor? ⠀
- Akademik kadrosu nasıl? Mesela hocaların eğitim aldıkları okullar, bildikleri dil sayısı, verdikleri dersler, yayınları ve yayınların niteliği, yer aldıkları projeler vb. bakarım)⠀
- Üniversitenin yurtdışı ile ilişkileri veya uluslararası alanda yeri ve bağlantıları nasıl?
- Üniversitenin projeleri, içinde yer alan merkezler neler?⠀
- Kampüs ise kampüs veya yerleşkeler şeklinde ise yerleşkelerin olanakları neler?
- Öğrenci kulüpleri var mı? Varsa, bu kulüplerin ne ile ilgili olduğu ve bu zamana kadar yaptıkları etkinliklerine bakarım. ⠀
- Son olarak, o üniversitede eğitim alan birilerine ulaşmaya çalışırım. Üniversiteyi onlardan dinlerim.
Aslında, bu listeye birçok şey ekleyebilirsiniz, bu sorular ve sorunun cevabına verilen yanıtlar değişebilir, geliştirilebilir, ama siz siz olun, “öyle otururken, yaptım tercihlerimi” demeyin, biraz araştırın. Sizler çok uzun saatler ders çalıştınız, çok yoruldunuz, bu araştırma sizin için çok kolay olacaktır.
Dr.Gökçe Çöçel
http://www.thecocels.com/