Dijital mamografi, meme dokusunun [b]düşük dozda X-ışını[/b] kullanılarak görüntülendiği bir meme görüntüleme yöntemidir. Elde edilen görüntüler, meme dokusundaki anormallikleri, kitleleri veya kireçlenmeleri tespit etmek için kullanılır. Dijital mamografi, meme kanserinin erken tanısında önemli bir rol oynar ve tedavi başarı şansını artırır.
Mamografi Neden Çekilir?
Mamografi, aşağıdaki amaçlarla çekilir:
- [b]Meme kanserini erken teşhis etmek:[/b] Mamografi, elle muayene ile hissedilmeyecek kadar küçük tümörleri bile tespit edebilir. Erken teşhis, meme kanseri tedavisinde başarı şansını artırır.
- [b]Meme hastalıklarını değerlendirmek:[/b] Mamografi, kistler, fibroadenomlar ve diğer meme hastalıklarının teşhisinde de kullanılabilir.
- [b]Meme implantlarını kontrol etmek:[/b] Meme implantı olan kadınlarda, implantların durumunu değerlendirmek için mamografi çekilebilir.
- [b]Aile öyküsünde meme kanseri olan kadınları taramak:[/b] Aile öyküsünde meme kanseri olan kadınlar, daha genç yaşlarda mamografi çektirmeye başlamalıdır.,
Dijital mamografi çekimi sırasında, hasta bir mamografi cihazının önünde durur ve her bir meme sırayla iki plaka arasına yerleştirilir. Plakalar memeyi sıkıştırarak düzleştirir ve bu sayede daha net görüntüler elde edilir. İşlem sırasında hafif bir rahatsızlık hissedilebilir, ancak ağrılı bir işlem değildir. Her bir memenin iki farklı açıdan görüntüsü alınır. İşlem genellikle 15-20 dakika sürer.
Kaynak