Reklam gösterimini engelleyici yazılım kullandığınızı görüyoruz.
Sitemizin ayakta kalıp sizlere hizmet edebilmek için en büyük gelir kaynağı sayfamızda gösterilen reklamlardır.
Reklam gösterimde bizim sayfamıza ayrıcalık tanıyarak ayakta kalmamıza destek olmak ister misiniz ?

CSS Nedir? CSS Giriş

Konu

#1
Son Düzenleme: 13-06-2017, Saat: 23:35, Düzenleyen: D'n'S.
[Resim: nWAZoB.jpg]

HTML bize metin biçimlendirme alanında çok geniş olanaklar sunar. CSS, uzun yazılışıyla Cascading Style Sheets, veya Türkçesiyle Stil şablonları ise bunu bir adım daha öteye götürür, bize sayfalarımız için global şablonlar hazırlama olanağı verdiği gibi, tek bir harfin stilini; yani renk,  font, büyüklük gibi özelliklerini değiştirmek için de kullanılabilir. Bu tekniğin en önemli özelliği kullanımındaki bu esnekliğidir.
Bir web sayfası içerisinde zaten estetik kuralları gereği yüzlerce renk ve font kullanmayız. Genelde birbiriyle uyumlu birkaç renk ve birkaç font kullanırız ki, bunları her sayfada ayrı ayrı tekrar belirtmek yerine CSS yardımıyla bir sefer tanımlayıp bütün web sayfamızda kullanabiliriz.Bu şekilde güncelleme yaparken de onlarca sayfayı değiştirmekten kurtuluruz.

CSS kodları HTML kodlarının içine yazılırlar. Türüne göre body veya head bölümlerinde yer alabilirler. Bunların dışında harici CSS dosyaları oluşturulup bunlar gerektiğinde HTML belgesi içerisinde çağırılabilirler.
Hemen hemen her konuda olduğu gibi CSS konusunda da Microsoft Internet Explorer ve Netscape farklı yorumlar ortaya koyarlar. Bu noktada her iki browser’ın da aynı/benzer yorumlayacağı kodlar yazmak en uygunudur.

[Resim: AkAWvz.png]
CSS ne işe yarar?

Tanımında da belirttiğimiz gibi, CSS, web sayfamızdaki öğelerin stilini/görünümünü değiştirmemizi sağlar. Butonunuza gölge mi eklemek istiyorsunuz? Biri sola diğeri sağa dayalı 2 formu aynı konumda mı göstermek istiyorunuz? Ya da sayfanızı scroll etseniz bile yukarıda sabit kalan bir header’a mı ihtiyacınız var? O halde CSS yardımınıza koşacaktır. Web sayfasının görünümüyle alakalı nice senaryoda CSS kullanmanıza gerek olacaktır.

CSS kullanmanın sağlayacağı faydalar nedir?
  • Görünüme dair özellikleri birden fazla öğede tekrar tekrar kullanabilmemizi sağlar (Bir buton öğesine ait yazı boyutunu ve rengini CSS ile ayarladıktan sonra, aynı özellikleri bir başka öğede olan textbot içinde de kullanabiliriz)

  • Farklı görünüm özelliklerini dilersek bir öğe üzerinde aynı anda uygulayabilmemize olanak tanır (Gölgelendirme için hazırladığımız bir CSS parçası ile renklendirme için hazırladığımız ayrı bir CSS parçasını aynı öğe üzerinde kullanarak iki özelliğini de birleştirebiliriz)

  • Oluşturacağımız bir .css dosyası ile görsel özellikleri derli toplu tutarak, sabit bir HTML yapısınaki görselliğe ait değişiklikleri yalnızca bir dosyayı düzenleyerek sağlayabiliriz

  • Farklı öğelere ait olacak özellikleri tek CSS parçasında tanımlayarak tekrar tekrar stil belirtiminden kaçınmak websitemizin boyutunu da düşürecektir

  • Farklı browser türleri ve mobil ya da masaüstü uygulamadan girişin tespiti ile farklı bir görünüm sunma imkanı yakalayabiliriz (Bağlanan kullanıcının giriş yaptığı cihaz/browser’a göre farklı CSS gösterimi sağlayarak daha rahat kullanım deneyimini yakalayabiliriz)


Sonuç olarak…

Web tasarımıyla uğraşan herkesin aşina olması gereken CSS, öğrenmesi çok kolay faydası ise çok yüksek bir markup dili. Web uygulaması geliştiren pek çok geliştiricinin aşina olduğu bu markup dilini öğrenmeniz size zaman/efor konusunda büyük fayda sağlayacaktır.




#2
Teşekkürler .


İLETİŞİM : FACEBOOK TIKLA
#3
eyvallah


#4
Okuyan Varmidir Acaba Tam Teşekkürler Emegine Sağlik



#5
Tamamını okuyucam, biraz sonra bilgi için teşekkürler.


#6
Sağ olasın , emeğine sağlık .





Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Destek   | Yeni Başlayanlar: Lua Nedir? ReaL5565 2 797 28-10-2017, Saat: 07:47
Son Yorum: Demirhann
giriş yapan kullanıcıların ipisini kaydetme !AKINCI! 2 571 28-10-2017, Saat: 07:46
Son Yorum: Demirhann
Programlamaya giriş !AKINCI! 1 592 28-10-2017, Saat: 07:46
Son Yorum: Demirhann
C++ Nedir, Nasıl Kullanılır ? ReaL5565 4 840 28-10-2017, Saat: 07:40
Son Yorum: Demirhann
HTML Nedir? HTML Giriş D'n'S 5 1,020 28-10-2017, Saat: 07:40
Son Yorum: Demirhann

Task