Bugün Counter Strike: Global Offensive, E-Sports Entertainment Association (ESEA)'nın ne olduğunu merak eden, veya ne gibi özellikleri olduğunu bilmeyen CS:GO tutkunları için bir rehber hazırladım.
[b]✔ ESEA Nedir?
[/b]
CS:GO’yu profesyonel ortamda, İstanbul lokasyon sunucular ile çok düşük pingte oynayabileceğiniz bir platformdur. Profesyonel oyuncuların ilk tercihidir. Burada oynamak için illa süper oynamanız gerekmiyor tabii. Sunucular İstanbul lokasyon olduğundan dolayı 5 pinge kadar almanız mümkün.
Bu gibi platformlara PUG platformu da denilmektedir. Faceit ve Cevo’da ESEA’ya benzer PUG platformlarıdır. İsterseniz bu üç platformu karşılaştırdığımız Faceit vs Esea vs Cevo yazıma göz atabilirsiniz.
✔ Rütbem Ne Olmalı?
ESEA her ne kadar çoğunlukla LE-Global arası oyuncuların takıldığı bir ortam olsa da, kesinlikle şu rütbe altı oynayamaz diye bir kısıtlama yok. Zaten ESEA’nın da kendine ait bir rütbe sistemi var. Profesyoneller kullanıyorlar diye gözünüzde çok büyütmeyin. Rankınız kartal altıysa aldığınız ilk zamanlarda zorlanabilirsiniz fakat bu sizi yanıltmasın. Unutmayın ki emeklemeden yürümeyi öğrenemezsiniz. Kötü oynadığınızı söyleyen veya sizi rahatsız eden insanlara fazla takılmadan “.block kullanıcıadı” yazıp engellebilirsiniz. Bloke ettiğiniz kişilerle aynı maça düşme ihtimaliniz azalır, aynı maça düşseniz bile sizin takımınıza gelme ihtimali yok denecek kadar azalır.
✔ ESEA Rütbeleri (Ranklar)
ESEA’nın güzel bir rank sistemi var. Haydi tüm ranklara en iyiden en kötüye doğru bakalım:
başladığınızda rütbe almak için 3 maç atmanız gerekmekte. Daha sonra tabloda gördüğünüz ranklardan birine yerleştiriliyorsunuz.
Senin benim gibi normal oyuncuların maksimum ulaşabileceği seviye Rank A+’tır. Rank S’te ise tam Xantares, Flusha, Fallen gibi profesyonel oyuncular bulunuyor. Buraya girebilmek için ya profesyonel bir takımda oynamalı, ya da A+ rütbesinde en fazla puan kasanlar arasına girmelisiniz.
[b]✔ Maçlar Nasıl Olur?[/b]
- Maça Başlarken: Maçın başında, istediğiniz takıma geçebilirsiniz. Isınma bittiğinde takımlar rastgele karıştırılır ve “knife round” oynanır.
- Bıçak Roundu: Maça hangi takımda başlayacağınıza karar vermek için bıçak roundu oynanır. Bu roundu hangi takım kazanırsa, nerede oynayacağını seçme hakkı kazanır. Eli kazanan oyuncular sohbete “t” veya “ct” yazarak nerede başlayacağını oylar. Eğer bıçak roundunda süre biterse, sayı olarak üstün olan takım kazanmış sayılır.
- Round Sonu Süresi: Klasik rekabetçinin aksine, ESEA’da el sonundaki süre çok azdır. Rekabetçide herkes öldükten, bomba patladıktan veya çözüldükten sonra yerdeki silahları toplamak için bolca süreniz varken, ESEA’da yalnızca birkaç saniyeniz var. Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri bu.
- Berabere Kalmak: Eğer skor 15-15 olursa uzatmaların olup olmaması için oylamaya gidilir. Eğer uzatmalara gitmesse -yani maç berabere biterse- hiç puan kazanmaz ve kaybetmezsiniz. Uzatma onaylanırsa, MR3 (tek tarafta 3 roundluk) uzatma olur. Yani toplam 4 round kazanılması gerekiyor.
- Sesli Sohbet (Mikrofon Basmak): Sesli sohbet (hani genelde “k” tuşu ile mikrofonu kullandığımız) rekabetçidekinden biraz daha farklı. Öldükten sonra takım arkadaşlarınızla konuşmak için 5 saniyeniz var. Bu süre sonunda sesiniz takımdaki canlı kişilere gitmiyor. Bu da ölen kişilerin kafanızı karıştırmamasını sağlıyor. Öldükten sonra “info” verebilmek için 5 saniyeniz var diyebiliriz yani.
- Verilen Hasar: Rekabetçiden alışık olduğumuz “kime kaç vurmuşum” olayı burada yok. Yani ister konsoldan, ister ölünce önünüze çıkan oyuncu isminin altından, kime kaç hasar verdiğinizi göremiyorsunuz. Hal böyle olunca takım arkadaşlarınız “son adamın 10 canı var” gibi şeyler diyemiyor. Bu da oyunu zorlaştırıyor ve tahmin yeteneğinizi yükseltiyor. Birisine hasar verdikten sonra, ne kadar hasar verdiğinizi tahmin etmeniz takımınızın işine yarayacaktır.
✔ RWS Nedir?RWS, her round sonu 100 üzerinden dağıtılan puandır ve rütbenizi etkiler. Roundu kazanan takım oyuncuları arasında dağıtılır. Örneğin o round takımdaki herkes 100 hasar verirse, herkes 20 puan kazanmış olur. Yani RWS aldığınız kill’e değil, verdiğiniz hasara bağlıdır.✔ KARMA Nedir?Karma, birinin ne kadar düzgün bir oyuncu olduğunu görmenin yoludur aslında. Düzgünden kastım maçı trollemeyen veya bağırıp çağırmayan, iyi veya kötü oynamak değil yani.Maç sonu takım arkadaşlarınızı tavır ve davranış yönünden pozitif veya negatif olarak oylarsınız. Negatif, pozitif ve tarafsız karma olarak takımınızdakileri oylayabilirsiniz.Eğer karmanız karmanız -50’ye ulaşırsa ve ay sonuna kadar öyle kalırsa, ESEA’dan 1 aylık ban yersiniz ve karma seviyeniz sıfırlanır.✔ ESEA Nasıl Alınır? Üyelik Tipleri Nelerdir?ESEA’da oynamak için aylık olarak ödeme yapmanız gerekmektedir. Steam mağazasından veya resmi sitesinden abonelik alabilirsiniz.. 2 tane abonelik türü bulunmaktadır. Ben ucuz olanı almanızı öneriyorum, aralarında önemli hiçbir fark yok.Premium Abonelik "6.95$" - Insider Abonelik"14.95$"
- Sunuculara Erişim: ✔ - ✔
- Anti-Hile: ✔ - ✔
- Ligler: ✔ - ✔
- FragS. Sunucularında Yer: ✖ - ✔
- Takım Arıyor Reklamı Koyma: ✖ - ✔
- Deneme Üyeliği Verme: ✖ - Aylık 1 Tane
- Aylık İsim Değiştirme Hakkı: 2 - 5
- Aylık İstatistik Sıfırlama: 0 - 1
- Sunuculara Erişim: ✔ - ✔
- Merak ettiğiniz şeyleri aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.